Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι η πιο διαδεδομένη από τις χειρουργικές τεχνικές, μας δίνει τη δυνατότητα με δύο μικρές οπές να επισκοπίσουμε το σύνολο της άρθρωσης και κατόπιν να επιδιορθώσουμε τυχόν ενδοαρθρικές βλάβες.

Αρθροσκόπηση γόνατος

Χρησιμοποιείται συστηματικά για τη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων της άρθρωσης του γόνατος . Οι κύριες ενδείξεις είναι:

  • Ρήξη μηνίσκου
    Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο ημισελινοειδή ινοχόνδρινα τμήματα: ο έσω και ο έξω μηνίσκος. Κάκωση σε έναν από τους δύο μηνίσκους μπορεί να γίνει από βίαιη στροφική κινηση ή από επανειλημμένες μικροκακώσεις. Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό της κάκωσης, την κλινική εικόνα και τη μαγνητική τομογραφία.


Πως φαίνεται ο μηνίσκος με τα μάτια του χειρουργού
  • Ρήξη χιαστού συνδέσμου (πρόσθιου, οπίσθιου χιαστού, έσω, έξω πλαγίου )
    Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος μπορεί να τραυματιστεί όταν ασκηθεί υπερβολική στροφική δύναμη στο γόνατο. Μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της άθλησης, μετά από πτώση ή τροχαίο. Ο ασθενής αισθάνεται έντονο άλγος, αστάθεια στην άρθρωση, αδυναμία βάδισης και μεγάλο οίδημα. Η αντιμετώπιση γίνεται χειρουργικά. Ο τραυματισμένος σύνδεσμος αντικαθίσταται με μόσχευμα.
  • Αρθρίτιδα
    Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι αρθρίτιδας που μπορεί να επηρεάσουν την άρθρωση του γόνατος. Η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, είναι εκφυλιστική ασθένεια και τις περισσότερες φορές προσβάλλει μεσήλικες και ηλικιωμένους. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης αρθρίτιδα που μπορεί να καταστρέψει το χόνδρο της άρθρωσης.

    Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και κατά κανόνα προσβάλλει και τα δύο γόνατα. Η μετατραυματική αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί μετά από έναν τραυματισμό στο γόνατο. Μοιάζει με την οστεοαρθρίτιδα και μπορεί να εμφανιστεί μετά από ένα κάταγμα, τραυματισμό των συνδέσμων ή ρήξη μηνίσκου.

    Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση, ακτινογραφία ενώ για τη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ίσως χρειαστεί μαγνητική τομογραφία και εξέταση αίματος. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική και αν δεν υπάρχει ανταπόκριση του ασθενούς, χειρουργική επέμβαση
  • Φλεγμονή του γόνατος
  • Τραυματισμοί του αρθρικού υμένα
  • Ελεύθερα σώματα εντός της άρθρωσης