Ο πόνος του ώμου και τα κοινά προβλήματα του ώμου

Τι είναι ο ώμος όπως τον ονομάζουν πολλοί άνθρωποι;

Ο ώμος είναι ο συνδυασμός πολλών αρθρώσεων, μυών και τενόντων ώστε να επιτύχουν ένα ευρύ φάσμα κίνησης στο χέρι. Η κινητικότητα του ώμου οδηγεί πολλές φορές σε αύξηση των προβλημάτων όπως είναι η αστάθεια, η πρόσκρουση των μαλακών ή οστικών δομών στον ώμο με αποτέλεσμα τον πόνο. Ο πόνος που θα αισθανθείτε μπορεί να είναι με την κίνηση του ώμου σας ή και συνεχόμενος πόνος χωρίς καμιά κίνηση. O πόνος μπορεί να έρχεται και να φεύγει ή να είναι συνεχόμενος. Όταν ο πόνος είναι συνεχόμενος τότε πρέπει να γίνει επίσκεψη στον ορθοπαιδικό.

Παθήσεις του ώμου
Ανατομία του ώμου:

Η αρθρική κοιλότητα προστατεύεται από αρθρικό υγρό το οποίο καλύπτει την κεφαλή του βραχιονίου και την επιφάνεια της ωμογλυνης. Το άκρο της ωμοπλάτης ονμάζεται ωμογλύνη και αποτελεί την αρθρική επιφάνεια με την οποία αρθρώνεται η κεφαλή του βραχίονα για να σχηματιστεί μια ευκίνητη σφαιροειδής άρθρωση, η άρθρωση του ώμου. Η άρθρωση του ώμου σταθεροποιείται από ένα ινώδη δακτύλιο χόνδρο ο οποίος υπάρχει γύρω από την ωμογλύνη και ονομάζεται επιχείλιος χόνδρος.


Αίτια πόνου στον ώμο:
 • Φλεγμονή τένοντα (τενοντίτιδα ή θυλακίτιδα)
 • Αστάθεια
 • Αρθρίτιδα
 • Κάταγμα


Θυλακίτιδα ή η χρόνια ορογονοθυλακίτιδα ...

... του υπακρωμιακού ή υποδελτοειδούς ορογόνου θυλάκου. Ο θύλακας είναι μικρός, γεμάτος με υγρό. Οι θύλακες βρίσκονται στις αρθρώσεις σε όλο το σώμα συμπεριλαμβανομένου και του ώμου. Ενεργούν ως μαξιλάρια μεταξύ των οστών και των υπερκείμενων μαλακών ιστών και βοηθούν στη μείωση της τριβής μεταξύ της ολίσθησης των μυών πάνω στο οστό

Μερικές φορές η υπερβολική χρήση του ώμου οδηγεί σε φλεγμονή και οίδημα του θυλάκου (bursitis) μεταξύ του στροφικού πετάλου και μέρους της ωμοπλάτης γνωστή ως ακρώμιο. Το αποτέλεσμα είναι μια κατάσταση γνωστή ως θυλακίτιδα. Η συνεχιζόμενες θυλακίτιδες οδηγούν σε φλεγμονή. Η φλεγμονή είναι επώδυνη και παρεμποδίζουν καθημερινές δραστηριότητες όπως το ντύσιμο, το χτένισμα των μαλλιών κ.α.


Τενοντίτιδα:

Ένας τένοντας είναι ένα καλώδιο που συνδέει τους μύες με τα οστά. Τενοντίτιδα είναι το αποτέλεσμα της φθοράς του τένοντα και εμφανίζεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του χρόνου. Έχουμε δύο τύπους τενοντίτιδας:

 • 1. Οξεία τενοντίτιδα ώμου
 • 2. Χρόνια τενοντίτιδα ώμου λόγω εκφυλιστικών ασθενειών όπως η αρθρίτιδα ή επαναλαμβανόμενες φθορές του τένοντα λόγω ηλικίας


Οι πιο συχνοί επηρρεαζόμενοι τένοντες τον ώμο είναι οι τέσσερις τένοντες του στροφικού πετάλου και ο ένας τένοντας του δικεφάλου

 • Εκφύλιση του τένοντα
  Διάσπαση και σχίσιμο των τένοντα μπορεί να προκύψει από μια οξεία κάκωση, από εκφυλιστικές αλλαγές στους τένοντες λόγω προχωρημένης ηλικίας, μακροχρόνιας κατάχρησης και φθοράς ή ξαφνικό τραυματισμό.
 • Ρήξη του μυοτενόντιου πετάλου του ώμου
  ( κοινός τένοντας υπερακανθίου, υπακανθίου και ελάσσονος στρογγύλου).
 • Σύνδρομο προσκρούσεως
  Συμβαίνει όταν η κορυφή του ώμου (ακρώμιο) ασκεί πίεση επί των υποκείμενων μαλακών ιστών, όταν ο βραχίονας ανυψώνεται μακριά από τον ώμο οι τριβές στο ακρώμιο ή η πρόσκρουση του στροφικού πετάλου και του θύλακα οδηγεί σε θυλακίτιδα ή τενοντίτιδα.
 • Αστάθεια
  συμβαίνει όταν η κεφαλή του βραχίονα έχει βγει από την υποδοχή του ώμου. Αυτό συμβαίνει λόγω ξαφνικής βλάβης ή υπερβολικής χρήσης. Εξάρθρωση του ώμου μπορεί να είναι μερική με τη μπάλα του άνω βραχίονα να φεύγει ''μερικώς '' από τη θέση της, αυτό ονομάζεται υπεξάρθρημα. Μια πλήρης εξάρθρωση συμβαίνει όταν η μπάλα φεύγει εντελώς από τη θέση της. Επαναλαμβανόμενες εξαρθρώσεις προκαλούν πόνο και αστάθεια, ο ασθενής δε μπορεί να σηκώσει ή να μετακινησει το χέρι του από τον ώμο. Επαναλαμβανόμενα υπεξαρθρήματα ή εξαρθρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη αρθρίτιδας στην άρθρωση του ώμου.
 • Αρθρίτιδα
  Πόνος στον ώμο σας μπορεί να προκληθεί από αρθρίτιδα. Ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα. Συμπτώματα όπως οίδημα, πόνος, ακαμψία τυπικά αρχίζουν κατά τη μέση ηλικία. Η οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται.