Osteoporosis - "the silent disease"
Η οστεοπόρωση είναι το συχνότερο μεταβολικό νόσημα των οστών που χαρακτηρίζεται από ελαττωμένη οστική μάζα, διαταραχές στη μικροαρχιτεκτονική του οστού και αύξηση ευθραστότητας των οστών.

Εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας
Μια μοναδική πτυχή στο ιατρείο μας είναι η μία προς μία συστάσεις. Η παροχή συμβουλών γίνεται σε σχέση με το δικό σας προφίλ επικινδυνότητας για οστεοπόρωση, τον τρόπο ζωής σας, το ιατρικό ιστορικό, καθώς επίσης και τα αποτελέσματα της εξέτασής σας. Αν κριθεί απαραίτητο η περίπτωσή σας θα εξεταστεί και από ομάδα ειδικών στον τομέα των μεταβολικών διαταραχών των οστών.
Με βάση τα αποτελέσματα της μέτρησης οστικής πυκνότητας, το ιατρικό ιστορικό, και τους παράγοντες κινδύνου, θα δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας. Πιστεύουμε ότι η καλύτερη αντιμετώπιση φέρνει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτός εξάλλου είναι και ο στόχος μας.
Παράγοντες κινδύνου:
- ηλικία
- οικογενειακό ιστορικό
- χαμηλή πρόσληψη Ca και Vit D
- έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
- κάπνισμα, αλκοόλ, καφείνη
Κλινική εικόνα:
- Απώλεια ύψους
- Θωρακική κύφωση
- Αντανακλαστική οσφυϊκή λόρδωση
- Διόγκωση κοιλιακής χώρας λόγω πρόπτωσης των σπλάγχνων
- Κατάγματα σπονδύλων

Σημεία όπου εντοπίζονται τα συχνότερα οστεοπορωτικά κατάγματα
Αιτιολογία:
Yπάρχουν ουσιαστικά δύο τύποι οστεοπόρωσης: η μετεμμηνοπαυσιακή και η γεροντική. Ο πρώτος τύπος οφείλεται στη δραματική πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση και παρατηρείται σε γυναίκες ηλικίας 50- 70 ετών. Παρατηρείται και σε άνδρες αντίστοιχης ηλικίας, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό (αναλογία έξι γυναίκες προς έναν άνδρα).
Σε αυτήν την περίπτωση οφείλεται σε ελάττωση της παραγωγής της τεστοστερόνης με την πάροδο της ηλικίας.Η γεροντική οστεοπόρωση αφορά σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και παρατηρείται και στα δύο φύλα (αν και πάλι υπερτερούν οι γυναίκες με αναλογία δύο προς ένα). Η απώλεια της οστικής πυκνότητας αποδίδεται σε σταδιακό εκφυλισμό των οστών λόγω αδυναμίας επαρκούς λήψης και απορρόφησης ασβεστίου και βιταμίνης D. Η ελαττωμένη ανθεκτικότητα των οστών, συνδυαζόμενη με τις συχνές πτώσεις των ηλικιωμένων ατόμων, οδηγεί σε αύξηση της συχνότητας καταγμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Διάγνωση:
Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση, ακτινολογικό, εργαστηριακό έλεγχο καθώς και στην μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Συνήθως όλες οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση πρέπει προληπτικά να υποβάλλονται σε έλεγχο οστικής πυκνότητας. Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης Οστεοπόρωσης του HSS χρυσός κανόνας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας με τη μέθοδο DXA (Dual-Energy X-ray Absorptiometry). Πρόκειται για απλή και ανώδυνη μέθοδο, με την οποία εξακριβώνεται ο ρυθμός οστικής απώλειας και αποφασίζεται η περαιτέρω αντιμετώπιση της πάθησης.
Η Σημασία και Αναγκαιότητα της Σωστής Διατροφής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Οστεοπόρωσης.
H οστεοπόρωση μπορεί πιο αποτελεσματικά να προληφθεί παρά να θεραπευτεί. Έτσι, η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε λευκώματα και σε ασβέστιο (γάλα, τυρί). Πρέπει να ενθαρρύνεται η ελαφρά αθλητική δραστηριότητα και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Όλα αυτά πρέπει να εφαρμόζονται απ' την παιδική και εφηβική ηλικία έτσι ώστε σε νεαρή ηλικία, τα άτομα να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή οστική πυκνότητα. Σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες στην οστεοπόρωση αποτελούν το κάπνισμα, η κατάχρηση οινοπνεύματος, τα κορτικοστεροειδή και η πρώιμη εμμηνόπαυση.