Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου είναι μια πολύ συχνή ορθοπαιδική επέμβαση και καθώς ο πληθυσμός γερνάει αναμένεται να γίνεται όλο και πιο συχνή. Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου περιλαμβάνει την αφαίρεση της κεφαλής του μηριαίου οστού και την αντικατάστασή του από τεχνητό εμφύτευμα.

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής ανακουφίζεται από τον πόνο και βελτιώνεται η κινητικότητά του. Η ολική αρθροπλαστική με μικρή τομή "minimally invasive" επιτρέπει στον χειρουργό να προβεί στην αντικατάσταση του ισχίου με μία ή δύο μικρές τομές.

Με τον τρόπο αυτό οι ασθενείς έχουν λιγότερο πόνο σε σχέση με την παραδοσιακή επέμβαση και η αποκατάστασή τους είναι πιο γρήγορη. Οι ασθενείς που επιθυμούν μικρές τομές είναι συνήθως πιο αδύνατοι, νεότεροι, πιο υγιείς και θέλουν να ανακάμψουν και να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους το συντομότερο.

Πρωτού αποφασίσετε για την επέμβαση με τη συγκεκριμένη τεχνική, θα συζητήσουμε μαζί τα ωφέλη και τους κινδύνους . Η συγκεκριμένη τεχνική είναι μια μέθοδος που απαιτεί εμπειρία για να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Τα τεχνητά εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούνται και στην αρθροπλαστική ισχίου με τον παραδοσιακό τρόπο. Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να τοποθετηθούν στην υποδοχή της κεφαλής του μηριαίου. Η χειρουργική διαδικασία είναι ίδια αλλα η τομή είναι πολύ μικρότερη 7-10 εκατοστά.

Η τομή συνήθως γίνεται στην εξωτερική επιφάνεια του ισχίου, οι μύες και οι τένοντες αποσπώνται σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την παραδοσιακή τεχνική και συνήθως επανέρχονται αφού ο χειρουργός τοποθετήσει τα εμφυτεύματα. Αυτό βοηθά στην επούλωση και στην πρόληψη της εξάρθρωσης του ισχίου. Δύο τομές ολικής αρθροπλαστικής 7-10 εκ. γίνονται για την τοποθέτηση της υποδοχής πάνω από τη βουβωνική περιοχή. Μία τομή 2-5 εκ. γίνεται πάνω από τους γλουτούς για την τοποθέτηση του στελέχους.


Τα ωφέλη της συγκεκριμένης τεχνικής σε σχέση με τις συμβατικές τεχνικές είναι:

  • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
  • Πιο αισθητικές τομές
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος
  • Μικρότερη καταστροφή των ιστών
  • Γρηγορότερη αποκατάσταση
  • Λιγότερες μέρες νοσηλείας


Με την παραδοσιακή τεχνική η νοσηλεία ήταν κατά μέσο όρο 4-5 ημέρες και οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται μετέπειτα αποκατάσταση για αρκετό χρονικό διάστημα. Με τις μικρές τομές η νοσηλεία είναι περίπου 1-2 μέρες ενώ κάποιοι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους την ημέρα της επέμβασης.