Ένα συχνό ορθοπαιδικό πρόβλημα που απασχολεί τις γυναίκες

Αναμφισβήτητα τα πόδια της γυναίκας αποτελούσαν πάντοτε αντικείμενου θαυμασμού. Μια γυναίκα με όμορφα πόδια αισθάνεται μεγάλη αυτοπεποίθηση και ειδικά όταν δε συντρέχουν λόγοι να κρύψει ατέλειες η αυτοπεποίθηση αυτή ενισχύεται.

Βλαισός μέγας δάκτυλος
Βλαισός μέγας δάκτυλος

Το άκρο πόδι είναι το σημείο του ποδιού που επικεντρώνει τα βλέμματα και κάθε γυναίκα αναδεικνύει φορώντας ψηλά τακούνια. Μια ατέλεια του άκρου ποδιού που ταλαιπωρεί τις γυναίκες είναι ο βλαισός μέγας δάκτυλος ή κοινώς το "κότσι". Το πρόβλημα για τις γυναίκες γίνεται έντονο όταν λόγω της παραμόρφωσης και του πόνου που προκαλεί δε μπορούν να φορέσουν τα ψηλά τακούνια που λατρεύουν.

Επομένως το "κότσι" αποτελεί αφενός μια κύρια λειτουργική διαταραχή του άκρου αφετέρου μια αισθητική διαταραχή λόγω της έντονης παραμόρφωσης. Πρόκειται για μια ανατομική ανωμαλία του μεγάλου δακτύλου του ποδιού με μετατόπιση προς τα έξω δημιουργώντας εξόστωση στην έσω πλευρά της άρθρωσης.


Πως δημιουργείται:

Μία από τις αρθρώσεις του μεγάλου δακτύλου του ποδιού η μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση παραμορφώνεται. Λόγω της παραμόρφωσης αυτής ο θύλακος και οι σύνδεσμοι που περιβάλλουν την άρθρωση χαλαρώνουν, το μετατάρσιο μετατοπίζεται και ο μέγας δάκτυλος παρεκκλίνει προς τους άλλους δακτύλους. Οι σύνδεσμοι και οι τένοντες μετατοπίζονται από τη φυσιολογική τους θέση, άλλοι τεντώνονται έντονα και άλλοι χαλαρώνουν με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν. Με την πάροδο του χρόνου στην έσω επιφάνεια του άκρου ποδός δημιουργείται ένα εξόγκωμα γνωστό ως κότσι.

Αυτό το εξόγκωμα είναι επώδυνο διότι ο σάκος που προστατεύει τα οστά της άρθρωσης ( ορογόνος θύλακος ) γεμίζει υγρό ( θυλακίτιδα). Όταν η παραμόρφωση εμφανιστεί δεν υποχωρεί αλλά αντίθετα επιδεινώνεται. Το πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί μια τέτοια κατάσταση δε μπορεί να προβλεφθεί, συνήθως απαιτούνται χρόνια, κάποιες φορές η εξέλιξη είναι ταχύτερη. Το δάκτυλο παρεκκλίνει συνεχώς παίρνοντας θέση πάνω ή κάτω από το διπλανό, το οποίο παίρνει κλίση με τη σειρά του. Κατά συνέπεια προκαλείται έντονος πόνος, πίεση και σκλήρυνση του δέρματος (κάλοι και τύλοι).


Από τι προκαλείται:

Η αιτιολογία της πάθησης είναι πολυπαραγοντική. Μπορεί να έχει κληρονομική προδιάθεση αλλά σε μεγάλο ποσοστό εμφανίζεται χωρίς συγκεκριμένη αιτία. Ενοχοποιητικός παράγοντας θεωρείται η χρήση ακατάλληλων υποδημάτων.

Ακατάλληλα είναι συνήθως τα υποδήματα με στενή μύτη και ψηλά τακούνια γιατί σπρώχνουν το πόδι προς τα εμπρός, τα δάκτυλα στριμώχνονται με αποτέλεσμα το μπροστινό μέρος του ποδιού να παίρνει μια σφηνοειδή μορφή. Γι’ αυτό και ο βλαισός μέγας δάκτυλος εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες σε σχέση με τους άντρες σε ποσοστό 9 προς 1 και σε ηλικίες μετά τα 40 έτη.


Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι δυσφορία, πόνος, αίσθημα καύσης, ερυθρότητα, οίδημα, υπαισθησία της περιοχής και δυσκολία στη βάδιση.


Διάγνωση

Η παραμόρφωση είναι εμφανής και δεν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο εκτός από έναν ακτινολογικό έλεγχο ώστε ο ορθοπεδικός να μετρήσει την σοβαρότητα της παραμόρφωσης σας.


Πως αντιμετωπίζεται:
 • Συντηρητική θεραπεία:
  είναι κυρίως αποδεκτή από γυναίκες μεγάλης ηλικίας. Δε στοχεύει στη διόρθωση της παραμόρφωσης, αλλά στην ελάττωση της έντασης των συμπτωμάτων. Η δυσμορφία παραμένει. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την αλλαγή παπουτσιών ( επίπεδα, φαρδιά μπροστά ) ενθέσεις υποδήματος (insoles), ασκήσεις ( διάταση αχίλλειων) και τέλος αλλαγή δραστηριοτήτων ώστε να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων. Συνήθως τα μέτρα αυτά αποτυγχάνουν με την έννοια ότι δεν καταφέρνουν να ανακόψουν την παθολογική αλληλουχία γεγονότων που οδηγούν σε ένα επώδυνο και παραμορφωμένο πόδι
 • Χειρουργική επέμβαση:
  στοχεύει στην πλήρη επαναφορά της παραμόρφωσης του δακτύλου και στη βελτίωση του σχήματος του ποδιού, συμβάλλει καθοριστικά στην εξάλειψη των ενοχλημάτων του πόνου και στη βελτίωση της ποιότητας της βάδισης. Η επέμβαση στοχεύει στην επαναφορά του μεγάλου δακτύλου στη σωστά ανατομική του θέση. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου τα οστά, οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και τα νεύρα τοποθετούνται στη σωστή τους θέση και το κότσι αφαιρείται.


Ελάχιστη Παρεμβατικότητα - Μικροτομές:

H χειρουργική μας ομάδα αφού μελετήσει καλά το πρόβλημά σας προτείνει τη μέθοδο χειρουργικής αποκατάστασης με μικροτομές (ελάχιστη παρεμβατικότητα). Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι η απουσία αισθητικής δυσμορφίας, η εξάλειψη πόνου κατά τη διάρκεια της επέμβασης και μετεγχειρητικά και η βάδιση του ασθενούς από το πρώτο 24ωρο με ειδικό πέλμα.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι η χειρουργική τεχνική είναι διαφορετική από ασθενή σε ασθενή λόγω του ότι η παραμόρφωση διαφέρει και δεν είναι πάντα στον ίδιο βαθμό.Η κύρια ένδειξη για τη χειρουργική θεραπεία πρέπει να είναι ο πόνος. Το αισθητικό πρόβλημα όμως δε δύναται να παραμερισθεί.

Σε όσο πιο πρώιμο στάδιο γίνει η επέμβαση τόσο μικρότερη είναι η παρέμβαση και κατ’ επέκταση ο χρόνος αποκατάστασης.

Υπάρχουν πάνω από 120 διαφορετικές τεχνικές που όλες έχουν στόχο να επαναφέρουν τον άξονα της άρθρωσης, να απομακρύνουν την εξόστωση και να ανακουφίσουν από τον πόνο Θα ακολουθήσει χειρουργική αφαίρεση της οστικής εξόστωσης (κότσι) στο ύψος της βάσης του μεγάλου δακτύλου, σε συνδυασμό με διατομή μαλακών μορίων γύρω από την άρθρωση της βάσης του δακτύλου.

Συνήθως για να ολοκληρωθεί η διόρθωση απαιτείται συμπλήρωση με οστεοτομία του πρώτου μεταταρσίου. Πρέπει να αναφέρουμε ότι όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις υπάρχει ένα μικρό ποσοστό επιπλοκών.


Πότε θα επανέλθετε στις δραστηριότητες:

Μετά την πλήρη αποκατάσταση μπορείτε να κάνετε τις δραστηριότητες που θέλετε, να φοράτε τα παπούτσια που επιθυμείτε και το πιο βασικό να βελτιώσετε την ποιότητα της βάδισής σας.


Αμφοτερόπλευροι βλαισοί δάκτυλοι "κότσια"

Η θεραπεία του βλαισού μέγα δάκτυλου είναι χειρουργική και η κύρια ένδειξη για αυτό είναι ο πόνος χωρίς αυτό να περιορίζει και το αισθητικό πρόβλημα.

 • Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία (block)
 • Είναι ανώδυνη μέθοδος
 • Αφήνει πολύ μικρές ουλές
 • Η νοσηλεία διαρκεί λίγες ώρες
 • Η φόρτιση του χειρουργημένου ποδιού είναι πλήρης και άμεση
 • Ο ασθενής επιστρέφει πολύ γρήγορα στις δραστηριότητές του
 • Δεν τοποθετείται γυψονάρθηκας
 • Δε χρησιμοποιούνται υλικά όπως βίδες ή καρφίδες επομένως δεν απαιτείται 2η επέμβαση για την αφαίρεσή τους
 • Η μετεγχειρητική περίοδος είναι ανώδυνη